top of page
Zoeken

Don't bully the Bully

Bijgewerkt op: 5 okt 2023

Ik schreef op vraag van SCSP (Second Chance Staffords & Pitbulls) een artikel over hoe powerbreeds de laatste tijd in de media komen. Er is veel ophef over powerbreed rassen, specifiek de Amerikaanse Bully XL.


SCSP en ik pikken dus graag even in op de artikelen die de laatste dagen in de media komen. In ons land is er enkele weken geleden nog een bijtincident geweest met een Pitbull-type, maar in het Verenigd Koninkrijk is de situatie veel ernstiger. Daar is er sprake van een ban op de Amerikaanse Bully XL door de vele bijtincidenten met de Amerikaanse Bully XL.

Deze gebeurtenissen zijn verschrikkelijk en deze ongelukken hadden nooit mogen gebeuren, daar kunnen we allemaal mee akkoord gaan. Wat jammer is, is dat powerbreeds in de media afgeschilderd worden als honden die je niet in huis kan houden. En wordt er ook foutieve informatie meegedeeld over welke landen wat verbieden en welke landen je kan doorreizen met je gespierde viervoeter. Daarom helderen wij dit graag even op voor al onze powerbreed-eigenaars.

Frankrijk

Officieel worden waak- en vechthonden in Frankrijk inderdaad niet toegelaten. Deze regels zijn zo streng dat wij afraden om deze honden mee te nemen naar Frankrijk. Ook een doorreis door het land is geen goed idee.

Vechthonden worden niet toegelaten tot Frans grondgebied. Ze spreken dan over honden zonder erkende stamboom: - Pitbull (American Staffordshire Terrier) of kruising daarvan - Boerboel (Mastiff) of kruising daarvan - Tosa of kruising daarvan

Heb jij een hond die gelijkenissen vertoont met deze soorten, maar daar niet onder valt, dan kan je jouw dierenarts om een verklaring vragen. Deze verklaring moet dan stellen dat jouw hond niet onder deze soorten valt en in het Engels opgesteld zijn.


Reis je met een waakhond dan is ook dit onder strikte voorwaarden. Ze spreken hier over rashonden, dus honden met een erkende stamboom. Deze stamboom moet internationaal erkend zijn en erkend door het Franse Ministerie van Landbouw. Je kan deze stambomen vinden op de website van de ‘Société Centrale Canine’.

Onder deze waakhonden met stamboom verstaan ze:

- Pitbull (American Staffordshire Terrier) - Tosa - Rottweiler of kruising met een Rottweiler

Ben je eigenaar van zo'n waakhond en reis je door Frankrijk dan zijn volgende voorwaarden van toepassing:

- De hond moet aangelijnd en gemuilkorfd zijn.

- de hond moet verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid

- je moet over een Franse houdervergunning beschikken

- de hond moet verplicht een bijt-test afleggen bij een Franse dierenarts


Een flinke boterham dus! Het risico is hoog wanneer je met bovenvermelde rassen naar Frankrijk reist, en wij raden het dan ook sterk af. Naar onze mening zijn er genoeg andere mooie landen waar jouw powerbreed wel welkom is!


Nederland

Onze Noorderburen maken het ons dan weer een pak makkelijker. Zij staan zonder beperking toe om door het land te reizen of er tijdelijk te verblijven met een Pitbull of ander powerbreed.

Na een bijtincident met een Pitbull-types in Limburg enkele weken terug, werd in een bepaald artikel getwijfeld of powerbreeds wel als huisdier mogen gehouden worden in Nederland. Dat mag zeker! Er zijn geen wetten die dit zouden verbieden. In het verleden is er wel een fokverbod geweest van het type Pitbull (van 1993 tot 2008), na een aantal dodelijke bijtincidenten. Het houden van puppy's van dit ras geboren na 1993 werd verboden en de bestaande Pitbull-types mochten enkel blijven als ze gemuilkorfd, kort aangelijnd en gecastreerd waren (de zoveelste misconceptie over castratie). Maar nu komt het: in 2008 werd dit afgeschaft omdat er werd geconstateerd dat het aantal bijtincidenten niet was verminderd!

Dus niet alleen mag je Pitbull-types houden in Nederland, er worden zelf ras weekends georganiseerd bij organisaties zoals Vanmaanen (vakantiehuizen waar ook honden verwelkomd worden). Zo zetten zij zich in om meer te sensibiliseren.

En dat is ook waar we bij SCSP samen onze schouders onder zetten: hondeneigenaars leren wat de verantwoordelijkheden zijn van deze rassen.

Verenigd Koninkrijk

Jammer genoeg komen powerbreeds nog te vaak terecht in de foute handen. Daarvan ziet bijvoorbeeld ook het Verenigd Koninkrijk de gevolgen. De laatste jaren zijn er daar al verschillende bijtincidenten geweest, waarvan sommigen met dodelijke gevolgen. de stijging van de incidenten loopt samen met de stijging van de populariteit van het ras. Dit heeft geleden tot overkweking van en onverantwoorde omgang met het ras. Wat, zoals we weten, tot onvoorspelbare honden kan leiden.

Vorige week nog werd onder andere een 11-jarig meisje aangevallen door een Amerikaanse Bully XL. Omdat dit niet het eerste ernstige bijtincident was met een Bully XL, wil de huidige Britse minister een ban invoeren voor het ras vanaf 2024. De Bully XL zou worden toegvoegd aan de "Dangerous Dog Act".

Opgericht in 1991, bant de Dangerous Dog Act bepaalde rassen in het Verenigd Koninkrijk, met een sterke focus op honden uit het vechtmilieu. Maar deze "act" heeft gefaald om het aantal bijtincidenten naar beneden te halen en krijgt daardoor best wat kritiek. De ban is van toepassing op 4 type honden (en kruisingen hiervan): - Pit Bull Terrier - Japanse Tosa - Dogo Argentino - Fila Brasileiro

Vanaf 2024 zou de Amerikaanse Bully XL dus toegevoegd worden aan deze lijst. Ook andere organisaties proberen deze ban verder uit te breiden. Zo wilde zelfs dierenrechtenorganisatie PETA in 2018 dat de Amerikaanse Bulldog en de Engelse Stafford aan de ban werden toegevoegd. Gelukkig er wordt ook tegengewicht geboden in het voordeel van deze honden. Een interessante Britse studie uit 2021 stelde vast dat tussen 1995 (dus 4 jaar na de start van de Dangerous Dog Act) en 2016 het aantal dodelijke bijtincidenten sterk gestegen was. De Dangerous Dog Act lijkt zijn doel dus niet te bereiken. Terwijl de focus ligt op verbieden en straffen, wordt er niet ingezet op sensibilisering, ten nadele van vele honden. Er zijn dus verschillende indicaties dat een ban niet het gewenste effect heeft. Ook wij willen natuurlijk het aantal bijtincidenten in binnen- en buitenland naar beneden zien gaan (en liefst zien we helemaal geen bijtincidenten gebeuren), maar rassen verbieden en verder de illegaliteit in duwen heeft duidelijk geen zin. Wij geloven in sensibilisering en het verschaffen van kennis. Elke hond komt met verantwoordelijkheid, of je nu een Maltipoo kiest of een Bully XL. Het is zo belangrijk dat, ongeacht het ras dat je in huis haalt, je weet welk vlees je in de kuip hebt (pun intended). Dat je weet wat deze hond nodig heeft om de beste versie van zichzelf te zijn. Zodat iedereen kan ervaren wat geweldige honden powerbreeds kunnen zijn! Enkele nadelen van een ban: - de vooroordelen groeien dat deze rassen die ongeschikte huishonden zijn - sensibilisering daalt - een stijging in onverantwoorde fok (wat natuurlijk zijn effect heeft op de mentale stabiliteit van de honden) - honden vallen verder in de foute handen - illegaliteit zorgt ervoor dat er geen cijfers meer zijn, er wordt niets meer gedocumenteerd, waardoor het moeilijk wordt om een correct beeld te blijven vormen - hondeneigenaars die wel verantwoord met hun dieren omgaan worden mee gestraft - Zo'n ban op honden is duur. De belastingbetaler betaalt mee aan een ban die uiteindelijk niet het beoogde effect heeft.


Onduidelijkheid over de Amerikaanse Bully XL

Lino, de fotogenieke Bully XL van SCSP, ter adoptie

Er zit nog een klein addertje onder het gras, want de Amerikaanse Bully XL is geen officieel erkend ras in het V.K. Dit maakt het natuurlijk moeilijk om het ras te bannen want er is geen duidelijke omschrijving over wat het ras nu juist inhoudt! De Amerikaanse Bully komt, zoals de naam wel doet vermoeden, oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en is een kruising van verschillende verwante rassen, waaronder de Amerikaanse Bulldog en Amerikaanse Pit Bull Terrier.

Dit betekent in het kort dat de Bully XL in het V.K. een type is, geen erkend ras. Daarom kan het zijn dat bijvoorbeeld bepaalde kruisingen, of zelfs andere rassen (Amerikaanse Bulldog, Amerikaanse Stafford Terriër,...) ook onder dit type geplaatst worden

Het is dus duidelijk dat er nog veel werk aan de winkel is, en daar is het V.K. geen uitzondering!


Waar kunnen wij op letten al verantwoorde powerbreed eigenaars?
  • Allereerste even mijn favoriete quote. "Dear dog, I love you so I train you." Het is alles omvattend. We houden van onze honden en het is onze verantwoordelijkheid om ze veilig en gezond te houden. Daarom bereiden we ze voor op onze wereld en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Dit is meteen de perfecte inleiding naar de volgende puntjes:

  • Vermenselijking: de liefde voor onze honden zorgt er soms voor dat we onze honden gaan reduceren tot 4-potige mensjes. Uitspraken zoals "Staffords zijn nanny honden", tonen dat er niet naar de hond gekeken wordt. Elke hond is anders en we mogen nooit vergeten dat honden dieren zijn. Zet dat op de eerste plaats en wees eerlijk over de schade die een hond kan aanrichten. Dit betekent niet dat (bepaalde) honden slecht zijn, maar wel dat we onze verantwoordelijkheid moeten nemen en onthouden dat we een dier in huis halen. Dit geldt voor elke hond. Van Jack Russell tot Rottweiler!

  • Leer de muilkorf aan: dit betekent niet dat je een muilkorf op je hond moet forceren, maar wel dat je deze goed aanleert en een positieve associatie creëert. Kom je ooit in een situatie terecht waar jouw hond moet gemuilkorfd zijn, dan geeft het dragen van de korf jouw hond geen extra stress. Toon hen hoe geweldig powerbreeds kunnen zijn. Wees het voorbeeld. Lees hier meer over muilkorftraining

  • Volgzaam wandelen: met hoe de powerbreeds tegenwoordig in de media komen, hoeft niemand te zien hoe een hysterische hond zijn baasje van paal naar paal trekt. Volg een workshop of raadpleeg een trainer om jouw hond volgzaam en verbonden te leren wandelen. Leer jouw hond om anderen (honden, mensen, ander dieren) te negeren. Zelfs de vriendelijkste Pitbull, die dag wilt zeggen tegen iedereen, kan iemand reden geven om zich ongemakkelijk te voelen. Geef ze die reden niet en leer jouw hond neutraliteit. *TIP!: SCSP en Big Mouth organiseren regelmatig workshop over dit thema. Stuur een mailtje of neem een kijkje op onze sociale media!

  • Blaffen aan de deur of in de tuin: Opnieuw, laten we geen olie op het vuur gooien en ervoor zorgen dat onze honden zich keurig gedragen. Geef buren, omstaanders, wandelaars, bezoekers,... geen reden om jouw hond te vrezen. Er zijn zo genoeg vooroordelen. Be the change you want to see! Wordt er, in het slechtste geval, toch een melding gemaakt bij politie en komen ze bij je langs, dan ziet het er niet al te best uit als jouw hond helemaal tekeer gaat op de voordeur.

  • Kennis: win voldoende en correcte informatie in over jouw hond en zijn ras. Twijfel je?Contacteer een hondentrainer!

  • Sensibilisering: laat jouw goed opgevoede hond een boegbeeld van het ras zijn!

  • Goede aankoop: ga langs bij een asiel of VZW die ervaring heeft met het herplaatsen van powerbreeds, zij zullen je het best verder kunnen helpen.

  • Geen broodfok: adopteer je liever niet in een asiel/VZW? Wil je een pup kopen, ga dan enkel bij verantwoorde en erkende fokkers. Broodfok is misschien sneller, maar je steunt een dieronvriendelijke fok die onstabiele honden voortbrengt.

  • Genen: Het is natuurlijk niet de negeren: DNA. De genen van onze honden kunnen bepalend zijn in bepaalde gedragingen. We kunnen ze niet negeren, deze genen, en moeten doen wat er nodig is om dit aspect van onze hond succesvol te navigeren. Hou er daarom rekening mee dat jouw powerbreeds een aanleg kan hebben voor agressie, vooral jegens andere honden. Dit is natuurlijk geen excuus om de hond niet te trainen, maar wel een factor om rekening mee te houden en hiermee geen onnodige risico's te nemen.

Tot slot wil ik SCSP bedanken voor hun continue inzet om powerbreeds niet alleen succesvol te herplaatsen, maar ook baasjes op te leiden en het publiek te sensibiliseren.

Ik ben trots om hun gedragstherapeute te zijn.

Heb je interesse om een powerbreed te adopteren, contacteer hen dan vrijblijvend met vragen of bekijk alle beschikbare honden op https://www.scsp.be/honden-pagina/




 
 
 

Comments


bottom of page