Gezonde voeding voor honden
- Trieze Pauwels
- 10 sep 2023
- 5 minuten om te lezen

Ga je online op zoek naar info over honden voeding, dan wordt je overladen met informatie. Dit artikel is niet bedoeld om bepaalde zaken af te breken en andere te verheerlijken. Bekijk het als een opinie stuk. Ik geef hier gewoon mijn mening over wat gezonde voeding voor mij en mijn honden betekend. Ik volgde zelf verschillende opleidingen en workshops over voeding, maar ik benadruk dat ik geen voedingsdeskundige bent. Daarvoor raad ik je graag opgeleide specialisten aan.
Het belangrijkste lijkt me dit: Voeren is kijken naar wat past bij de hond. Wat voor de ene hond werkt, werkt misschien niet voor de andere.
Soorten hondenvoeding
Om te starten even een klein overzichtje van de verschillende hondenvoeding:
Geëxtrudeerde hondenbrokken
Geperste hondenbrokken
KVV
BARF
Wat is een geëxtrudeerde brok?

Een geëxtrudeerde brok is waarschijnlijk het makkelijkste te vinden, aangezien je ze kan vinden in elke supermarkt en dierenspeciaalzaak. Geëxtrudeerde brokken bestaan in 101 kleuren en vormen.
Geëxtrudeerde brokken worden op hoge temperaturen gebakken (90 tot 140 graden Celcius). Na het bakken wordt een laag vet over de brokken gespoten. Door de hoge temperaturen worden voedingsstoffen afgebroken. De ingrediënten van deze brokken variëren van vers tot poedervorm.
Een geërodeerde brok zwelt op in de maag van een hond, waardoor ze langer een verzadigd gevoel hebben. Dit soort brokken vraagt meer dauwwerk van de hond dan een geperste brok. Hierdoor wordt over het algemeen minder snel tandsteen opgebouwd, maar let op: dit kan verschillen per hond. De vertering van dit soort brok kan tot 2 uur duren.
Wat is een (koud)geperste hondenbrokken?

Een geperste brok, ook soms koudgeperste brok genoemd, wordt qua temperatuur een stuk lager bereidt dan andere brokken. De brok, zoals de naam doet vermoeden, wordt geperst door een plaat aan temperaturen van ongeveer 35 tot 75 graden. Dit zorgt ervoor dat ingrediënten hun voedingsstoffen maximaal behouden. Een geperste brok bevat geen verse ingrediënten, maar enkel ingrediënten in poedervorm. Een geperste brok zal je hond meer doen drinken en omdat ze minder moeten kauwen, kan het zijn dan tandsteen zich sneller vormt. Het grootste voordeel van geperste brokken is dus het behoud van de voedingsstoffen door het persen in plaats van bakken.
Het belangrijk om te weten dat niet elke hond het even goed doet op een geperste brok. Elke hond is anders, afhankelijk van het geslacht, levensfase, levensstijl, medische achtergrond, enzovoort. Wil je de overstap maken van geëxtrudeerd naar gepest, dan kan dit schema je misschien wel helpen:
Dag 1 & 2: 25% geperst en 75% geëxtrudeerd.
Dag 3, 4 & 5: 50% geperst en 50% geëxtrudeerd.
Dag 6 & 7: 75% geperst en 25% geëxtrudeerd.
Vanaf dag 8: 100% geperst.
Wat is KVV?

KVV staat voor Kant & Klaar Vers Vlees. Alle ingrediënten worden vermalen en in de juiste verhoudingen in de vorm van een hamburger, blokjes of worst ingevroren. KVV wordt dus bewaard in de vriezer en uitgehaald om te ontdooien vooral het te serveren aan je hond. Ik vind het zelf best belangrijk dat de rol in de koelkast kan ontdooien. Een halfuurtje voor etenstijd, zal ik het dan op kamertemperatuur laten komen voor ik het neerzet voor mijn hond(en).
Hier zijn enkele richtlijnen van de website http://www.voerwijzer.com, maar vergeet niet dat elke hond anders is. Veel hangt af van hoeveel de hond beweegt, hoe het metabolisme werkt, hoe groot de hond is of hoe dik zijn vast is… Daarnaast is het ook nog afhankelijk van de voeding: hoeveel calorieën zitten erin, hoeveel koolhydraten zitten er in.
Dit is de soort voeding die ik het sterkste aanraadt, van puppy’s tot seniors. Het is een beetje wennen in het begin, maar niet half zo tijdrovend als BARF en 10 keer zo gezond als een brok. Voor een optimaal KVV-menu voer je best 4 verschillende diersoorten met af en toe een vettige vis (één maal per week is prima), af en toe een eitje, regelmatig een beetje groenten. Het is ook goed als 10% uit pens bestaat.
Als je KVV koopt, kijk dan zeker op het label. Je hebt verschillende termen op de verpakkingen:
Compleet
Enkelvoudig
Mix
Bij complete KVV is een mix van voedingsstoffen toegevoegd (een premix) of zijn er analyses gedaan waaruit blijkt dat alle essentiële voedingsstoffen er in voldoende mate inzit. Enkelvoudige KVV kan twee dingen betekenen: soms betekent het dat er maar 1 diersoort inzit, je moet dan (afwisselen tussen verschillende diersoorten is dus de boodschap). Soms betekent het dat niet alle vleesproducten (bot, orgaan, spiervlees) erin zitten, dus opnieuw afwisselen tussen merken is een pluspunt! Mix betekent dat er meerdere vleesproducten gemalen en gemixt zijn. Eigenlijk zijn alle kvv’s een mix. Het zegt niets over het wel of niet compleet zijn.
Enkele merken die ik aanraad:
Bandit (zeker voor puppy’s is dit merk hét van hét)
Dogma
Raw4Dogs
Carnibest
Alaska
Mother Pride (Belgisch)
Wat is BARF?

Barf is een afkorting voor zowel Bones And Raw Food als van Biologically Appropriate Raw Food. Barf is een hele onderneming, maar volgens velen super gezond voor je dier, als je het goed doet. Barf bestaat uit de geschikte rauwe botten, spiervlees, orgaanvlees, gepureerde groentes en aanvullingen zoals rauwe eieren en zuivel.
Over Barf kan je hele boeken schrijven, en daarom wijd ik hier nu niet verder over uit. Als je je hond rauw wil voeren, raad ik aan om een voedingsexpert te raadplegen zodat je dit dieet correct uitvoert. Ik raad Ingrid Smolders van Into The Wild aan.
Waarom is de juiste voeding nu zo belangrijk?

Honden zijn carnivoren of vleeseters, maar eigelijk kan je ze beter ‘beesteters’ noemen. Ze eten namelijk meer dan enkel het vlees en botten van een prooidier. Ze eten ook de maag- en darminhoud van hun prooi. Hoewel de huidige huishond vaak niet meer lijkt op zijn wilde voorvaders, is de voedingsbehoefte vrijwel hetzelfde gebleven. Wij, mensen, hebben hier ingegrepen door sterk voorbewerkt voedsel te voeren (droogvoer of brokken). Jammer genoeg bevat dit droogvoer niet dezelfde enzymen en voedingsstoffen die een goede KVV of BARF wel bevat.
Laat het duidelijk zijn, ik heb niets tegen brokken, maar geef het zelf enkel als ik een KVV rol ben vergeten uithalen en ik geen gestoomde vleesrollen meer in huis heb. Ik wil geen uren in de keuken staan, maar ik wil mijn honden wel graag rauw voeren. Daarom kies ik voor KVV. Dat is wat werkt voor mij, en het belangrijkste: voor mijn hond(en).
Puppy’s en KVV
Puppyvoer is zeer belangrijk. Net zoals ouders willen dat hun kind gezond eet, wil je dat natuurlijk ook voor je hond. En een puppy heeft zo veel te groeien en leren dat ze echt baat hebben bij goede, volledige voeding. Zoals ik eerder al aangaf is Bandit één van de beste merken voor puppy’s, maar Carnibest is uitstekend voor jonge pups. Deze KVV is zo compleet als het komt. Maar ook de KVV can Pure Instinct is een echte topper! Waar je onder andere goed op moet letten bij puppyvoeding is het calciumgehalte dat je de pup voert. Zeker rassen met aanleg voor groeipijn heb nood aan een goed gedoseerde calciuminname (niet te veel en niet te weinig).
Leesvoer: Heb je interesse om je hond(en) zo goed mogelijk te voeren? Lees dan zeker ‘Voer voor Carnivoren’, geschreven door Tannetje Koning. Tannetje Koning is dierenarts en heeft samen met haar man nutrionist Huub van de Lang, het merk Bandit opgericht.
Specialisten
Heb je met je hond ernstige of nodige specificaties ivm voeding of ben je op zoek naar volledige en complete voedingsbegeleiding. Contacteer dan een specialist ter zake.
Er zullen er zeker meerdere goede zijn, maar deze raad ik persoonlijk aan:
Ingrid Smolders – Into the Wild
Eve Verstappen – Wildebeest Natuurvoeding
Evy Van Den Broeck - Hondenkost
Winkels
Hierbij enkele winkels in België die gezonde voeding verkopen én het juiste advies kunnen geven.
Wildebeest (Meerhout-Gestel) https://wildebeest-natuurvoeding.be
Canile (Heist-op-den-Berg) https://www.canile.be
Online:
Comments