Puppybijten
- Trieze Pauwels
- 10 sep 2023
- 6 minuten om te lezen

Puppybijten is in een zekere zin heel normaal, een pupje speelt en ontdekt de wereld met zijn mond. Maar het kan best pijn doen wanneer die scherpe puppytandjes in jouw hand boren.
Voel je zeker niet alleen, want veel puppy-eigenaars kampen met dit probleem. Lees verder en ontdek niet alleen de reden maar ook wat je kan doen om het probleem op te lossen!
Waarom bijt een puppy?
Het is belangrijk om even aan te halen waarom een puppy bijt. Want puppybijten is geen agressie! Bijten is hoe puppy’s spelen met hun nestgenoten. Vanaf 4 weken oud beginnen puppy’s in een nest met elkaar te spelen. Dit spel is fysiek: duwen, trekken, bijten, achter elkaar jagen,…
Wanneer een puppy dan naar een gezin vertrekt, beseffen ze na een weekje dat deze nieuwe mensen hun ‘nestgenoten’ zijn. Ze zullen hetzelfde spelgedrag vertonen naar deze nieuwe nestgenoten. Sommige mensen zien dit als agressie, maar dat is niet het geval. De puppy probeert met de leden van het gezin te spelen.
Het is goed om te weten waarom een puppy dit bijtgedrag vertoont, maar de puppy moet natuurlijk ook leren hoe hij/zij zich moet gedragen in dit nieuwe ‘nest’. En het is aan ons, mensen, om de puppy dit aan te leren. We moeten de puppy leren dat bijten niet aanvaardbaar is én we moeten de puppy zijn natuurlijke bijtdrang een andere uitweg geven.
Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat hevige emoties zoals woede, frustratie,, roepen, huilen,… de situatie niet zullen helpen, in tegendeel. Zoals hierboven uitgelegd is puppybijten heel natuurlijk gedrag, het pupje weet niet beter. Het heeft dan ook geen zin om dit gedrag persoonlijk te nemen en emotioneel te worden (verdriet, woede,…). Blijf rustig.
Wat niet doen
Negeren: negeren is toestaan, heel simpel. Puppybijten negeren is jezelf als kauwgom laten gebruiken. Niet echt wat we willen.
Gillen: sommige websites raden je aan om te gillen wanneer een puppy in je handen bijt. Ik hou niet van deze tactiek. Heb je een hond met een beetje jachtdrift dan is dit gegil een versterking, het werkt belonend en moedigt de hond aan om heviger te gaan bijten. Gillen is dus niet meteen de weg naar succes.
*Ik heb het al weten werken bij sommige honden, maar mijn voorkeur gaat er niet naar uit. Ik wil namelijk ook niet dat de puppy aversieve gevoelens ervaart wanneer hij/zij gegil hoort. Zeker niet als deze hond in een gezin moet leven. OPGELET: Heb je een geluidsgevoelige hond, zoals een Engelse Stafford? Bij zulke honden is een aversieve reactie sneller getriggerd.
Redirectie/Wisselen voor een speeltje (dit kan een goede tactiek zijn, afhankelijk van de hond): hier loop je het risico om jouw hond ongewild te belonen voor het bijtgedrag. De pup bijt, en het balletje komt boven. Daarenboven laten veel mensen hun huis vol speeltjes liggen, de pup/hond heeft 24/7 toegang tot deze speeltjes. Wanneer je die dan presenteert om het bijten tegen te gaan, is de kans groot dat de puppy deze speeltjes niet interessant vind omdat er constant toegang tot is. In dat moment ligt de motivatie om in jouw handen te bijten dus hoger dan om met een speeltje spelen. Een beetje hetzelfde als met het gillen: een hond met een klein beetje pit, koop je niet zomaar om.
De hond neerdrukken of aan nekvel omhoog trekken: Het is heel oldschool, en niet persee op de goeie manier, en jammer genoeg hoor ik het nog vaker dan je denkt. Deze klassieke en harde aanpak is niet bevorderend voor de band en het onderlinge vertrouwen. Daarenboven werkt het ook vaak niet, sterker nog het maakt het probleem erger! Deze tactiek is gebaseerd op de dominantie theorie dat mensen de alfa moeten zijn, en hond ‘hun plaats moeten leren’ onderaan de rangorde. Deze theorie heeft veel populariteit gekend, maar is inmiddels weerlegd en volledig achterhaald. Versta me niet verkeerd: het is belangrijk dat we ons tonen als een goede leider tegenover onze hond, maar dit is niet de manier om dat te doen. Een goede leider is rechtvaardig, begripvol en correct. Vernedering en onderdrukking horen niet in dat plaatje.
Snuffelmatten en andere "verrijking": De snuffelmat lijkt soms een wondermiddel te zijn. Wel ik ga helemaal niet akkoord, ik vind ze zelfs vrij waardeloos. Een goede structuur met voldoende rustmomenten zal jou een veel aangenamere pup geven dan een snuffelmat! Voorzie jouw hond eerder van een gezond schema dat bestaat uit de juiste uitdaging en gepaste rustmomenten.
Wat wel doen
Spel/interactie meteen stoppen: dit is enkel van toepassing wanneer de motivatie van de puppy jouw aandacht verkrijgen is. Als dit het geval is kan de hond straffen door jouw aandacht te verwijderen uit de situatie of, in het geval van spel, het spel meteen te stoppen. Je verwijderd iets wat de hond wilt/leuk vindt om gedrag minder vaak te laten voorkomen. Dit noemen we een negatieve straf.
Wees voorbereid: weet je dat jouw puppy gaat bijten wanneer hij moe wordt? Zorg dan dat je zijn/haar limiet leert kennen. Management is zo belangrijk bij puppy's!
Geef de puppy wat rust in de bench voor het hondje te moe wordt en vervelend gaat doen. Of bv. wanneer jouw pupje bijt wanneer hij barst van de energie (bv. op het moment dat de puppy uit de bench komt), zorg er dan voor dat je een leuk speeltje klaar hebt wanneer je de pup uithaalt. Of haal de pup uit wanneer hij nog rustig slaapt, maar jij weet dat hij bijna uitgerust is. Verwissel het speeltje dat je hiervoor gebruik regelmatig, zodat de interesse hoog blijft.
Redirectie: zodra je onder de knie hebt hoe je jouw pup kan redirigeren naar een speeltje, leer je de pup hoe dat iets anders veel interessanter is om op te bijten dan jouw handen of enkels. Timing is hier zeer belangrijk.
Aversie: maak het bijten in handen aversief door je duim onder de tong van de hond te duwen. Dit is een ongemakkelijk en vervelend gevoel. Als iets heel vervelend is, zal je pup stoppen met dit te doen. Ik spel altijd trek- of bijtspelletjes met mijn puppy’s, waarbij ik uitvoerig beloon en bijten in het speeltje aanmoedig. Zo ontwikkelen ze enkel een aversie van het handbijten, niet bijten in het algemeen. Want ergens in bijten is voor mij niet automatisch slecht, aangezien het heel natuurlijk gedrag is voor een hond. Deze techniek heeft mij steeds het beste en vaakste gewerkt.
Neusbeet: gebruik je andere hand om een knijpje te geven in de bovenkant van de hondenneus. Je maakt het dus weer onaangenaam om in handen te bijten. Een neusbeet is iets wat honden bij elkaar onderling ook doen. Het is een correctie. Hou bij deze techniek opnieuw rekening met het lange termijn plan dat je hebt voor jouw hond.
Voldoende rust: Dit betekent niet geen beweging, maar wel rust na inspanning. Voorbeeld: wandeling (wat eigenlijk hetzelfde is als training) gevolgd door rust op 'Plaats' of in de bench. Puppy's kunnen zichzelf nog niet reguleren. Ze moeten hierin begeleid worden. Dat is onze taak als baasje!
Houd rekening met
Voldoende fysieke uitdaging: ik denk dat iedereen akkoord kan gaan dat fysieke uitdaging een belangrijk aspect is van goed gedrag. Een gefrustreerde hond kan niet of slecht leren. Houd hier dan ook rekening mee. Sommige puppy’s zijn energieker dan anderen, leer je puppy voldoende kennen en plan de tijd in die jouw puppy nodig heeft om voldaan te zijn.
Voldoende mentale uitdaging: mentale uitdaging is even belangrijk als fysieke, maar wordt vaak onderschat of vergeten! Een goede manier om dit te doen is aan de hand van 'free shaping'.
Shaping is een warm-koud spelletje. Shaping creëert een creatieve en meedenkende hond die samen met jou op zoek gaat naar het feest! Contacteer me voor meer info of volg één van mijn workshops!
Natuurlijk jachtdrift: Jachtdrift is een hond zijn natuurlijke drang om te jagen. Bij de ene hond is deze drift hoger dan bij de andere. Jachtdrift en agressie zijn niet hetzelfde!
Hoe tolerant was de moeder?: De intensiteit waarmee een puppy dit gedrag vertoont is ook sterk afhankelijk van de moeder en haar tolerantie. Sommige teefjes aanvaarden amper een tandje van hun pups en corrigeren snel en hevig. Andere teefjes zijn veel toleranter en staan veel meer toe. De reactie van de moeder, andere nestgenoten en andere soortgenoten heeft dus een effect op de intensiteit van het puppybijten.
Trekspelletjes: Sommigen zeggen dat je nooit trekspelletjes mag spelen met jouw puppy/hond, omdat het hen agressief of bezitterig zou maken. Het tegendeel is waar. Wanneer je trekspelletjes op een correcte manier speelt, zal je het zelf kunnen gebruiken in je gehoorzaamheidstraining.
Sport-, werk- of beschermingshonden: Opgepast, als je van plan bent om met jouw puppy een bepaalde sport- of beschermingstraining te doen, wees je dan bewust van het feit dat je de bijt- en jachtdrift best niet onderdrukt of aversief maakt. Anders zal je hond minder drive tonen op lange termijn.
Veel trainplezier!
Liefs Trieze
Comments